Хлебарките са може би едни от най-неприятните насекоми на Земята, но те

...
Хлебарките са може би едни от най-неприятните насекоми на Земята, но те
Коментари Харесай

Как се раждат хлебарките: Учени показаха страховити кадри

Хлебарките са може би едни от най-неприятните насекоми на Земята, само че те са доста забавни за науката, тъй като могат да се приспособяват към новите условия и да оцелеят. В ново изследване учените демонстрираха непосредствен проект на процеса на раждане на млади хлебарки, пише Live Science.

Кадрите от появяването на хлебарки бяха показани като част от новата поредност на National Geographic " Животът на една същинска буболечка ", която ще бъде налична за гледане в Disney+ от 24 януари.

Кадрите демонстрират момента, в който десетки полупрозрачни ларви излизат от кожената обвивка.

Женските американски хлебарки (Periplaneta americana) нормално живеят в канализацията. Известно е, че създават една кутия за яйца на месец или повече, съдържаща към 16 яйца. Женската хлебарка слага кутията покрай източник на храна и вода и от време на време отделя лепкава субстанция, с цел да залепи кутията на на повърхността.

Кадри, снимани от учени, демонстрират по какъв начин защитната яйчна капсула, известна още като кал, се отваря и дребните, полупрозрачни ларви на хлебарки излизат на повърхността. Според Бил Маркъм, продуцентът на сериала на National Geographic, той и сътрудниците му са имали извънредно мъчно време при снимането на този развой – като цяло лишило към половин година опити и неточности.

Според ентомолога Тим Кокерил и оператора Нейтън Смол снимането на сходни фрагменти в дивата природа не би било допустимо, по тази причина откривателите са употребявали специфични кутии, в които са сложени яйца от хлебарки. Кутиите са били сложени в университетска лаборатория, където условията са били деликатно следени, тъй че всяка нова партида хлебарки да се излюпват една по една.

Маркъм отбелязва, че е лишил месец преди да се родят първите бебета хлебарки. Още с отварянето на първата кутия учените почнали да снимат. Общо снимането на всяка обособена кутия лишило към 7 часа.

Авторите на проучването означават, че резултатите от тяхната шестмесечна работа са се оказали невероятни. Изследователите обаче признават, че процесът на раждане на дребни полупрозрачни хлебарки е „ малко злокобен “.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР